Technik żywienia
i usług gastronomicznych

Czy bycie kulinarnym odkrywcą brzmi dla Ciebie zachęcająco? Lubisz wiedzieć co jesz i jak to zostało zrobione? Nie wahaj się dłużej! Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny kierunek dla osób dbających o zdrowy tryb życia i lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dla których ważne jest co i jak jedzą. Rozwijający się prężnie przemysł gastronomiczny i turystyczny – powstawanie hoteli, restauracji, lokali gastronomicznych – oraz moda na zdrową i różnorodną kuchnię stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym. Kulinarny wszechświat czeka na Ciebie!

o zawodzie

Zdobywane umiejętności

  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
  • stosowania receptur gastronomicznych
  • układania i oceny jadłospisów
  • organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych
  • wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw
  • przechowywania i utrwalania żywności

Kwalifikacje w zawodzie:

  • T.06 Sporządzenie potraw i napojów
  • T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Absolwent:

Na pewno odnajdzie się:

  • we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach, domach opieki, itp.
  • może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakładach cateringowych, w firmach zajmujących się profesjonalną organizacją przyjęć weselnych i innych podobnych

Adres

Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego

ul. Botaniczna 66

65-392 Zielona Góra

Kontakt

68 451 38 88

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Śledź Nas

Początek strony