Realizacja w 2020 roku Projektu pn. "Modernizacja kształcenia zawodowego w Mieście Zielona Góra - projekty realizowane poza formułą ZIT" w ZSiPKZ w Zielonej Górze.
Działania realizowane przez Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze.
W 2020 roku dotknęła nas sytuacja nadzwyczajna, której tworząc projekt nikt nie był w stanie sobie wyobrazić. Światowa pandemia COVID-19 sparaliżowała normalne funkcjonowanie społeczeństwa. W przypadku szkolnictwa oznaczało to wprowadzenie zdalnego nauczania i zakaz prowadzenia działań projektowych z udziałem uczniów.
Do dyspozycji mieliśmy na częściowe działania w ograniczonym zakresie okres od maja do października 2020 r. W tym czasie udało się nam zrealizować następujące zadania:
- Badania uczestników IPD – doradztwo zawodowe
W roku szkolnym 2020 przebadano w formie elektronicznej 80 uczniów klas II, (warunek niezbędny do realizacji projektu).
- Zajęcia na Uniwersytecie Zielonogórskim
- Wydział Artystyczny. ul. Wiśniowa 10 65-517 Zielona Góra. W 2020 odbyły się zajęcia dla klas, II, III o specjalnościach cyfrowych _ w zajęciach uczestniczyło 50 uczniów.
- W ramach zajęć uczniowie poznali podstawy pracy z aparatem fotograficznym i sprzętem wspomagającympracę fotografa.
- Staże zawodowe dla uczniów
- W okresie wakacyjnym zorganizowano przy współpracy z Zachodnia Izba Przemysłowo-Handlowa staże dla uczniów w wymiarze 150 godzin w zawodach fryzjer, kucharz, grafik, fotograf. W stażach w zielonogórskich zakładach uczestniczyło 42 uczestników projektu z ZSiPKZ.
- Pracownie szkolne
- W grudniu 2020 roku otrzymaliśmy dostawę sprzętu do pracowni realizacji dźwięku i nagłośnień w ZSiPKZ. Jest to ostatnia pracownia zakupiona ze środków projektu.
- Kursy specjalistyczne dla uczniów ZSiPKZ
Realizacja kursów specjalistycznych dla uczniów ZSiPKZ |
||
Nazwa kursu |
Rodzaj uczestników |
Realizacja |
Podstawy grafiki komputerowej z wykorzystaniem programu Adobe, Photoshop CC |
Technik fotografii i multimediów |
Wrzesień 2020 |
Warsztaty gastronomiczne (Slow Food) |
Technik żywienia i usług gastronomicznych |
Maj 2020 |
Warsztaty gastronomiczne -Kuchnia Regionalna |
Technik żywienia i usług gastronomicznych |
Czerwiec 2020 |
Przedłużanie i zagęszczanie włosów |
Technik usług fryzjerskich |
Luty 2020 |
Wizaż |
Technik usług fryzjerskich |
Maj 2020 |
Magia aromatów w przemyśle spożywczym |
Technik żywienia i usług gastronomicznych |
Maj 2020 |
Podstawy obróbki wideo w programie Adobe Premiere Pro CC |
Technik fotografii i multimediów |
Wrzesień 2020 |
Postprodukcja filmowa i animacje Adebe astrer efekt CC, Adobe Premiere Pro CC, Adobe Photoshop CC |
Technik cyfrowych procesów graficznych/Technik grafiki i poligrafi cyfrowej |
Przesunięcie realizacji na 2021 |
Barman-Sommelier |
Technik żywienia i usług gastronomicznych |
Przesunięcie realizacji na 2021 |
Nazwa kursu: "Magia aromatów w przemyśle spożywczym"
Miejsce realizacji zajęć: Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku
Termin realizacji zajęć: maj 2020 r.
Ilość godzin: 16
Ilość uczestników: 5
zajęciadla technika żywienia i usług gastronomicznych (5 uczniów), uczestnicy zapoznali się z laboratorium badań chemicznych żywności i realizowali praktyczne ćwiczenia.
Nazwa kursu: „Kurs Barista”
Miejsce realizacji zajęć : Studio Kulinarne Look&Cook, ul. Lotników 6, 65-138 Zielona Góra
Termin realizacji zajęć: maj 2020
Ilość godzin : 32
Ilość uczestników: 12
W czasie zajęć uczestnicy z klas - technik żywienia i usług gastronomicznych poznali historię kawy, rodzaje i realizowali ćwiczenia praktyczne z podawaniem i przyrządzaniem kawy i napojów.
Nazwa kursu: „Kurs Wizażu”
Ilość uczestników: 11
Miejsce realizacji zajęć: Studio ul. Kupiecka w Zielonej Górze
Termin realizacji zajęć: maj 2020
Ilość godzin: 40
Uczniowie uczęszczający do klasy technik usług fryzjerskich doskonalili swoje umiejętności z wizażu”.
W ramach kursu poznali:
- Makijaż - część teoretyczna
- Techniki wykonywania makijażu
- Pokaz makijażu przez instruktora
- Makijaż część praktyczna ( kursanci dobierają się w pary i jedna osoba z dwójki wykonuje makijaż jako pierwsza)
Nazwa kursu: Podstawy obróbki wideo w programie Adobe Premiere Pro CC
Ilość uczestników: 10
Miejsce realizacji zajęć: ZSiPKZ ul. Botaniczna 66, 65-392 Zielona Góra
Termin realizacji zajęć: wrzesień 2020
Ilość godzin: 36
Uczestnicy zajęć zapoznali się z podstawą montażu i obróbki filmów w programie Adobe Premiere Pro. Poznali też elementy obsługi sprzętu operatorskiego oraz korekty obrazu w postprodukcji.
Nazwa kursu: Warsztaty gastronomiczne -Kuchnia Regionalna
Ilość uczestników: 11
Miejsce realizacji zajęć: Studio Kulinarne Look&Cook, ul. Lotników 6, 65-138 Zielona Góra
Termin realizacji zajęć: czerwiec 2020
Ilość godzin: 18
W czasie zajęć uczestnicy z klas - technik żywienia i usług gastronomicznych poznali typową kuchnię regionalną Włoch, Meksyku, Indii oraz Polski i realizowali ćwiczenia praktyczne z podawaniem i przyrządzaniem potraw.
Rok 2020 był bardzo ciężki dla całego społeczeństwa i naszych uczniów ale udało się nam w tej trudnej sytuacji zrealizować bardzo wiele z zaplanowanych działań.