Odkrywanie kulinarnych talentów, czyli „Dzień z Podravką” w Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego.

11 grudnia 2013 roku w Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze odbyły się VII warsztaty i konkurs III Edycji Ogólnopolskiego Projektu Kulinarnego ”Dzień z Podravką”.

Tematem tegorocznej edycji była kuchnia śródziemnomorska i wszystkie jej tajniki. O godz. 09.00 mistrz kulinarny- Marcin Jabłoński rozpoczął pokaz, w trakcie którego uczniowie mogli zobaczyć, a co ważniejsze, spróbować np.: otworzyć ostrygi i właściwie je przyrządzić, czy podać. Zarówno uczestnicy, jak i zaproszeni goście poznali produkty oraz techniki gotowania stosowane w ww. kuchni Drugi etap stanowił konkurs. Trzyosobowe drużyny zmagały się o przejście do Wielkiego Finału.

Przygotowywali przystawkę oraz danie główne na bazie nowo nabytej wiedzy i umiejętności. Walka była zacięta, a stawka dość wysoka, bowiem zwycięzcy konkursów międzyszkolnych pojadą do Warszawy na Wielki Finał konkursu, który odbędzie się w marcu 2014 roku w Centrum Techniki Kulinarnej Doram. W finale uczestnicy projektu rywalizować będą o tytuł najlepszej drużyny, najlepszego kucharza III edycji. Ponadto zostanie wybrany najlepszy nauczyciel oraz szkoła III edycji projektu. Ponieważ jest to już III Edycja Projektu „ Dzień z Podravką”, organizatorzy, tak jak w poprzednich latach, mają nadzieję, iż dzięki warsztatom uczestnicy projektu nie tylko poznają nowe produkty i potrawy , ale także świeżo zdobyta wiedza pozwoli znacząco zwiększyć atrakcyjność zawodową uczestników projektu na rynku pracy. W naszej szkole zwyciężyła drużyna w składzie: 1. Jacek Wierzbicki, Patryk Strugaru oraz Radosław Pohling. Jury jednogłośnie stwierdziło, że ich dania były na najwyższym, restauracyjnym poziomie. Nasz kulinarny mistrz- Pan Marcin podkreślił jednak, że większość uczniów z Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego wyróżnia się gastronomicznym talentem, co świadczy o wysokim poziomie kształcenia w naszej szkole. Laureaci regionalnego konkursu z Zielonej Góry otrzymali między innymi kosze produktów firmy Podravka oraz luksusowe akcesoria kuchenne firmy Fackelmann, a przede wszystkim awansowali do Wielkiego Finału. Przypomnijmy, iż zielonogórska szkoła miała już raz okazję brać udział w projekcie. Była uczestnikiem I edycji projektu. Swój udział w III edycji „ Dnia z Podravką” wywalczyła dzięki Panu Arturowi Szcześniakowi nauczycielowi, niestrudzonemu w bojach o zakalikowanie szkoły do udziału w III edycji projektu. Pan Artur swoim ponownym zgłoszeniu przekonał jury, że warto wrócić do Zielonej Góry. Tym samym pokazując wszystkim, że warto z „ Dniem z Podravką” pozostać na lata. J.Ciążkowska-Gaj

Adres

Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego

ul. Botaniczna 66

65-392 Zielona Góra

Kontakt

68 451 38 88

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Śledź Nas

Początek strony