Projekt „SZAŁ GOTOWANIA” zostanie zorganizowany w dniach od 21 do 24 maja 2013 roku w Zespole Szkół Ekologicznych i jest skierowany do młodzieży gimnazjalnej w wieku od 13 do 15 lat.   W projekcie uczestniczyć będą uczniowie, których pasją jest nauka gotowania i rozwijania umiejętności w tej dziedzinie życia.

 Młodzież z naszej szkoły i Humboldt-Gymnasium z Cottbus  będzie codziennie uczestniczyć w zajęciach szkolnych, oraz w warsztatach kulinarnych, które odbędą się w Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Ustawicznego (ZSiPKZ)  w Zielonej Górze.

Młodzież niemiecka zostanie zakwaterowana w domach polskich uczniów, gdzie w gronie rodzinnym swoich polskich rówieśników z ławy szkolnej będą spożywać śniadania i spędzać wolny czas. Ma to na celu poznanie kultury, obyczajów jak również rozwijanie sprawności językowych.

Każdego dnia do południa uczniowie polscy i z ich niemieckimi partnerami będą uczestniczyć w zajęciach szkolnych. Następnie po obiedzie, głównym punktem programu będą 3 godzinne warsztaty  kulinarne poprowadzone w trzech grupach mieszanych: gastronomia (przygotowywanie posiłków i napoi), carving (obróbka warzyw i owoców) oraz savoir-vivre (zachowanie przy stole itp.).  Podczas warsztatów uczestnicy zostaną podzieleni na kilkuosobowe grupy. Każda z grup stanie przed zadaniem przygotowania szeregu potraw: danie główne oraz deser. Zajęcia poprowadzą wykwalifikowani nauczyciele z ZSiPKZ. W każdym dniu po zakończeniu warsztatów usiądziemy wspólnie w jadalni, aby zjeść przygotowane w trakcie zajęć posiłki, dyskutując, słuchając muzyki i popijając owocowo-warzywne cocktaile - również przygotowywane przez młodzież. W międzyczasie będziemy starali się zebrać doświadczenia językowe z danego dnia w formie zestawienia słownictwa. /Podręczny polsko-niemiecki słowniczek kulinarny/.

Po zakończeniu punktu kulminacyjnego projektu zostanie wydana polsko-niemiecka  publikacja. (Słowniczek/Przewodnik językowy z realizacji projektu).        

Udział młodzieży w warsztatach to przede wszystkim okazja do zdobywania nowych doświadczeń kulinarnych bez względu na poziom kulinarnego zaawansowania i wiek. Przestronna i profesjonalnie wyposażona kuchnia warsztatowa, w której odbędą się zajęcia oraz fachowe porady ekspertów i przyjazna atmosfera u każdego rozbudzą apetyt na gotowanie. Warsztaty to nie tylko dobra zabawa w gronie rówieśników, ale także sposób poznawania świata, innych kultur, nabieranie dobrych nawyków żywieniowych, uczenie się dbałości o to, co jemy i jak jemy.

 W celu dodatkowej integracji młodzieży planowane jest  wspólne zwiedzanie Ogrodu Botanicznego oraz zabytków Zielonej Góry.

Serdecznie zapraszam
koordynator
Aneta Sienkiewicz

Adres

Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego

ul. Botaniczna 66

65-392 Zielona Góra

Kontakt

68 451 38 88

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Śledź Nas

Początek strony