See other templatesSee other templates

Technik
Agrobiznesu

zobacz informację na lubuskie.pl

Audycja o nowych kierunkach w Radio Zachód audycja na rzg.pl

Zajmuje się planowaniem i organizacją przetwórstwa żywności - winiarstwa, prowadzeniem dokumentacji z tym związanej, sprzedażą produktów winiarskich oraz przetworzonej żywności z zachowaniem obowiązujących przepisów prawa.

o zawodzie

Umiejętności:

Technik agrobiznesu z innowacją pedagogiczną ekożywność i winiarstwo prowadzi produkcję roślinną i zwierzęcą oraz przetwórstwo żywności, jak również opracowuje technologie winiarstwa, produkcji ekożywności;  prowadzi uprawę winorośli, planuje, organizuje i przeprowadza poszczególne etapy produkcji ekożywności, planuje zaopatrzenie gospodarstwa w środki do produkcji winorośli.
Prowadzi uprawę roli, siew i sadzenie winorośli, pielęgnację roślin oraz ochronę przed chwastami, chorobami i szkodnikami, przeprowadza okresową kontrolę i ocenę plantacji, w tym plantacji nasiennych w okresie wegetacji, planuje i przeprowadza zbiór roślin.

Kwalifikacje w zawodzie:

  • R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej
  • R.6. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie

Specjalizacja: ekożywność i winiarstwo

Absolwent:

Może prowadzić własną działalność gospodarczą, jak również pracować
w rolniczych przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych ekożywności i  winiarstwa; w urzędach i instytucjach służb rolnych;  w winnicach i w przetwórstwie spożywczym w Polsce i Unii Europejskiej.

Adres

Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego

ul. Botaniczna 66

65-392 Zielona Góra

Kontakt

68 451 38 88

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Śledź Nas

Początek strony