Nauka trwa 3 lata. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących.  Zajęcia z przedmiotów zawodowych  odbywają się podczas miesięcznych  kursów zawodowych w każdym roku nauki. Absolwent to dobry fachowiec, odnajdujący się na rynku pracy, jest przygotowany do podjęcia dalszej nauki. uczeń zdobywa wiedzę w nowoczesnych pracowniach, które są modernizowane dzięki realizacji projektów unijnych. Kształcenie praktyczne odbywa się najczęściej w renomowanych rzemieślniczych zakłady pracy lub najlepszych przedsiębiorstwach handlowo – usługowych.

Fryzjer      Wykonywanie zabiegów fryzjerskich

Nauka trwa 3 lata. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: technologia fryzjerstwa, higiena, stylizacja, materiały fryzjerskie, podstawy działalności usługowej.

Fryzjer to stylistą fryzur jest osobą, który  strzyże, układa włosy, wykonuje - farbowanie, rozjaśnianie,  pasemka, balejaż. Fryzjer tworzy fryzury okolicznościowe, Doradza klientom w doborze najlepszych środków pielęgnacyjnych oraz we właściwym dbaniu o wykonaną fryzurę. Od dobrego fryzjera wymagane są przede wszystkim umiejętności fryzjerskie, a co za tym idzie umiejętności manualne, wyobraźnia, zmysł estetyczny, jak również wysoka kultura osobista oraz czystość podczas wykonywania pracy.

Miejscem pracy fryzjera mogą być nie tylko salony fryzjerskie, ale także miejsca, gdzie potrzebny jest specjalista od stylizacji włosów, czyli teatry, plan zdjęciowy, telewizja, studia fotograficzne.

Sprzedawca      Prowadzenie sprzedaży

Nauka trwa 3 lata. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: towaroznawstwo, organizacja sprzedaży, sprzedaż towarów, podstawy działalności handlowej. Sprzedawca sprzedaje produkty oferowane w punktach sprzedaży detalicznej oraz hurtowej obsługuje nabywców bezpośrednio lub pośrednio Jego zadania zawodowe to organizowanie zaopatrzenia i przyjmowanie dostaw towarów, sprawdzanie towarów pod względem ilościowym i jakościowym, uiszczanie należności za dostarczone produkty, przygotowywanie produktów do sprzedaży oraz  informowanie nabywcy o walorach sprzedawanych produktów, pomoc nabywcy przy wyborze produktu, sprawna realizacja zamówień składanych przez nabywców inkasowanie należności za sprzedane produkty, dbanie o czystość i estetykę miejsca sprzedaży, załatwianie reklamacji zakupionych towarów, przyjmowanie i rejestrowanie zamówień na towary w hurtowniach, współpraca w przygotowaniu oferty sprzedaży. Miejscem pracy sprzedawcy będzie zatem punkt sprzedaży detalicznej a także wszystkie te miejsca, w których dokonuje się sprzedaży akwizycyjnej a w szczególności: hurtownie, punkty sprzedaży detalicznej, mieszkania, instytucje. Może również pełnić funkcję kierownika punktu sprzedaży oraz samodzielnie prowadzić własny sklep lub hurtownię.

Kucharz           Sporządzenie potraw i napojów

Nauka trwa 3 lata. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: zasady żywienia , technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych, rachunkowość
w malej gastronomii, organizacja bezpieczeństwo i higiena  pracy.                    
Kucharz jest osobą zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących
 z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności
i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.
Poza samym przygotowywaniem dań, do kucharza należy podanie ich w jak najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie.

Piekarz    Produkcja   wyrobów piekarskich

Nauka trwa 3 lata. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: produkcja piekarska, wyposażenie techniczne piekarni, przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej. Podstawowym zadaniem piekarza jest wyprodukowanie pieczywa o jakości oczekiwanej przez konsumenta. Odpowiada on za właściwe przygotowanie mieszanek mąk i dodatków. Do obowiązków piekarza należy przygotowanie ciast zgodnie z recepturą, prowadzenie ich fermentacji, z zachowaniem wszystkich parametrów technologicznych, następnie dzielenie i kształtowanie ręczne lub mechaniczne kęsów ciasta. Dodatkowych umiejętności piekarza wymaga produkcja galanterii piekarskiej, np. rogali, chałek, bułek słodkich i drożdżówek.
Miejsce pracy piekarza to: magazyn surowców, hale produkcyjne, magazyn wyrobów gotowych.

Cukiernik          Produkcja wyrobów cukierniczych

Nauka trwa 3 lata. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: produkcja piekarska, wyposażenie techniczne piekarni, przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej. Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych swojej pracy. Cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, Zarobki cukiernika uzależnione są od liczby zleceń jakie otrzymuje i rangi zakładu, w którym pracuje.

Nasze pozostałe zawody

Fotograf 343101
Operator maszyn w przemyśle włókienniczym 815204
Rękodzielnik wyrobów włókienniczych 731808
Operator urządzeń przemysłu ceramicznego 818115
Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie 712905
Betoniarz-zbrojarz 711402
Monter izolacji budowlanych 712401
Murarz-tynkarz 711204
Monter konstrukcji budowlanych 711102
Operator maszyn i urządzeń do robót ziemnych i drogowych 834209
Monter sieci i instalacji sanitarnych 712618
Mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych 834103
Monter sieci i instalacji sanitarnych 712618
Monter kadłubów jednostek pływających 721406
Monter stolarki budowlanej 712906
Elektromechanik pojazdów samochodowych 741203
Mechanik pojazdów samochodowych 723103
Mechanik motocyklowy 723107
Operator maszyn i urządzeń hutniczych 812121
Operator maszyn i urządzeń odlewniczych 812107
Modelarz odlewniczy 721104
Elektromechanik 741201
Elektryk 741103
Elektronik 742117
Mechatronik 742118
Monter sieci i urządzeń telekomunikacyjnych 742202
Magazynier-logistyk 432106
Blacharz 721301
Blacharz izolacji przemysłowych 721303
Blacharz samochodowy 721306
Cieśla 711501
Cukiernik 751201
Dekarz 712101
Drukarz 732201
Fryzjer 514101
Garbarz skór 753501
Górnik eksploatacji otworowej 811301
Introligator 732301
Jeździec 516408
Kaletnik 753702
Kamieniarz 711301
Kierowca mechanik 832201
Kominiarz 713303
Koszykarz-plecionkarz 731702
Kowal 722101
Krawiec 753105
Kucharz 512001
Kuśnierz 753106
Lakiernik 713201
Mechanik automatyki przemysłowej i urządzeń precyzyjnych 731102
Mechanik operator maszyn do produkcji drzewnej 817212
Mechanik precyzyjny 731103
Mechanik-monter maszyn i urządzeń 723310
Monter budownictwa wodnego 711701
Monter izolacji przemysłowych 712403
Monter systemów rurociągowych 712613
Obuwnik 753602
Ogrodnik 611303
Operator maszyn i urządzeń do przetwórstwa tworzyw sztucznych 814209
Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego 816003
Operator maszyn leśnych 834105
Operator obrabiarek skrawających 722307
Operator urządzeń przemysłu chemicznego 813134
Operator urządzeń przemysłu szklarskiego 818116
Optyk-mechanik 731104
Piekarz 751204
Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej 911205
Przetwórca ryb 751103
Pszczelarz 612302
Rolnik 613003
Rybak śródlądowy 622201
Sprzedawca 522301
Stolarz 752205
Szkutnik 711504
Ślusarz 722204
Tapicer 753402
Wędliniarz 751107
Wiertacz 811305
Zdun 711203
Zegarmistrz 731106
Złotnik-jubiler 731305

 

Adres

Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego

ul. Botaniczna 66

65-392 Zielona Góra

Kontakt

68 451 38 88

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Śledź Nas

Początek strony