„Modernizacja kształcenia zawodowego

w Mieście Zielona Góra

– projekty realizowane poza formułą ZIT”

 

Okres realizacji styczeń – sierpień 2019

Działania realizowane przez Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze.

Zajęcia zrealizowane w ramach projektu 

  1. Badania uczestników IPD – doradztwo zawodowe
    - w roku szkolnym 2018/2019  przebadano w formie elektronicznej lub papierowej  160 uczniów, (warunek niezbędny do realizacji projektu).
  1. Zajęcia w  Parku Naukowo Technologicznym Uniwersytetu Zielonogórskiego Sp. z o.o. – Nowy Kisielin, dla klas czwartych technikum.
    a. Data zajęć 28.01.2019 r. – zajęcia dla klasy fototechnik – (kl IV FT )

  1. Zajęcia na Uniwersytecie Zielonogórskim
    a. W roku szkolnym 2018/2019 odbyły się zajęcia dla wszystkich klas I, II, III o specjalnościach cyfrowych _ w zajęciach uczestniczyło140 uczniów
  2. Kursy specjalistyczne

a. Nazwa kursu: Warsztaty gastronomiczne – Kuchnia regionalna

Miejsce realizacji zajęć: Studio Kulinarne Look&Cook, ul. Lotników 6, 65-138 Zielona Góra

Termin realizacji zajęć: 09.04.2019 r. -  14.05.2019 r.

Ilość godzin : 18

Ilość uczestników: 12

W czasie zajęć uczestnicy z klas  - technik  żywienia i usług gastronomicznych  poznali typowe kuchnie regionalne i realizowali ćwiczenia praktyczne z podawaniem i przyrządzaniem:

b. Nazwa kursu: Warsztaty gastronomiczne – Kuchnia regionalna

Miejsce realizacji zajęć: Studio Kulinarne Look&Cook, ul. Lotników 6, 65-138 Zielona Góra

Termin realizacji zajęć: 17.05.2019 r. -  31.05.2019 r.

Ilość godzin : 18

Ilość uczestników: 12

W czasie zajęć uczestnicy z klas  - technik  żywienia i usług gastronomicznych  poznali typowe kuchnie regionalne i realizowali ćwiczenia praktyczne z podawaniem i przyrządzaniem:

j. Nazwa kursu: Barman sommelier

Ilość uczestników: 12

Miejsce realizacji zajęć: ZSiPKZ w  Zielonej Górze

Termin realizacji zajęć: 11.04.2019 r. -  13.04.2019 r.

Ilość godzin : 26

Kurs „Zasady prawidłowego żywienia wraz z analizą składu ciała”w dniach 05.04.2019 w Lubuskim Ośrodku Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku

- zajęcia dla  technika żywienia i usług gastronomicznych (10 uczniów), uczestnicy zapoznali się z laboratorium badań chemicznych żywności i realizowali praktyczne ćwiczenia.

  1. Dostawa wyposażenia dla pracowni szkolnej.

w miesiącu grudniu 2018 zrealizowano dostawy sprzętu dla pracowni:

PRACOWNIA GASTRONOMICZNA

PRACOWNIA FRYZJERSKA

PRACOWNIA PROCESÓW GRAFICZNYCH

PRACOWNIA KRAWIECKA

PRACOWNIA EKONOMICZNO-BIZNESOWA

PRACOWNIA FOTOTECHNIKI

 

W sierpniu 2019 przewidziana jest uzupełnienie wyposażenia pracowni gastronomicznej o drobny sprzęt.

6. Staże dla uczniów i nauczycieli

W okresie od 01.07.2019  do 31.08.2019 będą realizowane staże dla 25 uczniów i 4 nauczycieli naszej szkoły w zakładach  na terenie województwa lubuskiego. Staże dla uczestników trwają 160 godzin  a dla nauczycieli 40.

 

Adres

Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego

ul. Botaniczna 66

65-392 Zielona Góra

Kontakt

68 451 38 88

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Śledź Nas

Początek strony