„Modernizacja kształcenia zawodowego
w Mieście Zielona Góra
– projekty realizowane poza formułą ZIT”
Okres realizacji styczeń – sierpień 2019
Działania realizowane przez Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze.
Zajęcia zrealizowane w ramach projektu
- Badania uczestników IPD – doradztwo zawodowe
- w roku szkolnym 2018/2019 przebadano w formie elektronicznej lub papierowej 160 uczniów, (warunek niezbędny do realizacji projektu).
- Zajęcia w Parku Naukowo Technologicznym Uniwersytetu Zielonogórskiego Sp. z o.o. – Nowy Kisielin, dla klas czwartych technikum.
a. Data zajęć 28.01.2019 r. – zajęcia dla klasy fototechnik – (kl IV FT )
- Zajęcia na Uniwersytecie Zielonogórskim
a. W roku szkolnym 2018/2019 odbyły się zajęcia dla wszystkich klas I, II, III o specjalnościach cyfrowych _ w zajęciach uczestniczyło140 uczniów - Kursy specjalistyczne
a. Nazwa kursu: Warsztaty gastronomiczne – Kuchnia regionalna
Miejsce realizacji zajęć: Studio Kulinarne Look&Cook, ul. Lotników 6, 65-138 Zielona Góra
Termin realizacji zajęć: 09.04.2019 r. - 14.05.2019 r.
Ilość godzin : 18
Ilość uczestników: 12
W czasie zajęć uczestnicy z klas - technik żywienia i usług gastronomicznych poznali typowe kuchnie regionalne i realizowali ćwiczenia praktyczne z podawaniem i przyrządzaniem:
b. Nazwa kursu: Warsztaty gastronomiczne – Kuchnia regionalna
Miejsce realizacji zajęć: Studio Kulinarne Look&Cook, ul. Lotników 6, 65-138 Zielona Góra
Termin realizacji zajęć: 17.05.2019 r. - 31.05.2019 r.
Ilość godzin : 18
Ilość uczestników: 12
W czasie zajęć uczestnicy z klas - technik żywienia i usług gastronomicznych poznali typowe kuchnie regionalne i realizowali ćwiczenia praktyczne z podawaniem i przyrządzaniem:
j. Nazwa kursu: Barman sommelier
Ilość uczestników: 12
Miejsce realizacji zajęć: ZSiPKZ w Zielonej Górze
Termin realizacji zajęć: 11.04.2019 r. - 13.04.2019 r.
Ilość godzin : 26
Kurs „Zasady prawidłowego żywienia wraz z analizą składu ciała”w dniach 05.04.2019 w Lubuskim Ośrodku Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku
- zajęcia dla technika żywienia i usług gastronomicznych (10 uczniów), uczestnicy zapoznali się z laboratorium badań chemicznych żywności i realizowali praktyczne ćwiczenia.
- Dostawa wyposażenia dla pracowni szkolnej.
w miesiącu grudniu 2018 zrealizowano dostawy sprzętu dla pracowni:
PRACOWNIA GASTRONOMICZNA |
PRACOWNIA FRYZJERSKA |
PRACOWNIA PROCESÓW GRAFICZNYCH |
PRACOWNIA KRAWIECKA |
PRACOWNIA EKONOMICZNO-BIZNESOWA |
PRACOWNIA FOTOTECHNIKI |
W sierpniu 2019 przewidziana jest uzupełnienie wyposażenia pracowni gastronomicznej o drobny sprzęt.
6. Staże dla uczniów i nauczycieli
W okresie od 01.07.2019 do 31.08.2019 będą realizowane staże dla 25 uczniów i 4 nauczycieli naszej szkoły w zakładach na terenie województwa lubuskiego. Staże dla uczestników trwają 160 godzin a dla nauczycieli 40.