Projekt „Modernizacja kształcenia zawodowego w Mieście Zielona Góra
– projekty realizowane poza formułą ZIT”
Działania realizowane przez Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze.
- Badania uczestników IPD – doradztwo zawodowe
- w roku szkolnym 2018/2019 przebadano w formie elektronicznej lub papierowej 90 uczniów klas II, (warunek niezbędny do realizacji projektu).
- Zajęcia w Parku Naukowo Technologicznym Uniwersytetu Zielonogórskiego Sp. z o.o. – Nowy Kisielin, dla klas czwartych technikum
- Data zajęć: 213.11..2018 r. – zajęcia dla IV TF
- Data zajęć: 06.12.2018 r. – zajęcia dla technika żywienia i usług gastronomicznych
- (kl IV TCG)
- Data zajęć: 13.12.2018 r. – zajęcia dla technika żywienia i usług gastronomicznych
- (kl IV TG)
- Data zajęć: 07.12.2018 r. - zajęcia dla technika cyfrowych procesów graficznych (kl IV TCG )
- Przygotowanie specyfikacji do zamówień na realizację kursów szkoleniowych i zakupu sprzetu
- W drugim semestrze 2018/2019 uczniowie ZSiPKZ rozpoczęli udział w ramach projektu w kursach szkoleniowych.
Nazwa kursu: "Magia aromatów w przemyśle spożywczym"
Miejsce realizacji zajęć: Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku Termin realizacji zajęć: 17.10.2018 – 1810.2018
Ilość godzin : 16
Ilość uczestników: 5
zajęcia dla technika żywienia i usług gastronomicznych (5 uczniów), uczestnicy zapoznali się z laboratorium badań chemicznych żywności i realizowali praktyczne ćwiczenia.
Nazwa kursu: „Slow food”
Miejsce realizacji zajęć: Studio Kulinarne Look&Cook, ul. Lotników 6, 65-138 Zielona Góra
Termin realizacji zajęć: 17.10.2018 r.
Ilość godzin : 8
Ilość uczestników: 10
Nazwa kursu: „Kurs Barista”
Miejsce realizacji zajęć: Studio Kulinarne Look&Cook, ul. Lotników 6, 65-138 Zielona Góra
Termin realizacji zajęć: 27.10.2018 r. - 01.10.2018 r.
Ilość godzin : 32
Ilość uczestników: 10
W czasie zajęć uczestnicy z klas - technik żywienia i usług gastronomicznych poznali historię kawy, rodzaje i realizowali ćwiczenia praktyczne z podawaniem i przyrządzaniem:
Nazwa kursu: Warsztaty gastronomiczne – Kuchnia regionalna
Miejsce realizacji zajęć: Studio Kulinarne Look&Cook, ul. Lotników 6, 65-138 Zielona Góra
Termin realizacji zajęć: 17.10.2018 r. - 01.12.2018 r.
Ilość godzin : 18
Ilość uczestników: 12
W czasie zajęć uczestnicy z klas - technik żywienia i usług gastronomicznych poznali typowe kuchnie regionalne i realizowali ćwiczenia praktyczne z podawaniem i przyrządzaniem:
.Nazwa kursu: Barman sommelier
Nazwa kursu: „Kurs Wizażu”
Ilość uczestników: 10
Miejsce realizacji zajęć: ZSiPKZ w Zielonej Górze
Termin realizacji zajęć: 19.10.2018 r. - 14.11.2018 r.
Ilość godzin: 40
Uczniowie uczęszczający do klasy technik usług fryzjerskich doskonalili swoje umiejętności z wizażu”.
Nazwa kursu:
„Postprodukcja filmowa i animacje - Adobe After Efekts CC, Adobe Premiere Pro CC, Adobe Photoshop CC”.
Miejsce realizacji zajęć: Sala szkoleniowa firmy Tylda, ul. Piastowska 10, Zielona Góra
Termin realizacji zajęć: 19.11.2018 r. - 20.12.2018 r.
Ilość godzin : 40
Uczniowie uczęszczający do klasy fototechnik doskonalili swoje umiejętności z wykorzystaniem pakietu Adobe”.
- Zajęcia na Uniwersytecie Zielonogórskim
- odbyły się pierwsze zajęcia specjalistyczne dla kl IIITCF, kl II TFM, II TC
- Dostawa wyposażenia dla pracowni szkolnej.
w miesiącu grudniu zrealizowano dostawy sprzętu dla pracowni:
- fryzjerskiej
- krawieckiej
- fotograficznej
- cyfrowych procesów graficznych
- biznesowo-ekonomicznej