Nasze typy Szkół

Pokonywać granice poprzez wspólne inwestowanie w przyszłość-to hasło naczelne projektu ,,Kulinarny świat bez granic” realizowanego dla programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej  Polska (Województwo Lubuskie) – Brandenburgia 2007 – 2013 w ramach ,,Europejskiej Współpracy Terytorialnej” przez Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze oraz Akademie des Handwerks der Handwerkskammer w Cottbus.

 

13 października w zielonogórskiej Palmiarni miało miejsce niecodzienne wydarzenie, jakim była integracja młodzieży polsko-niemieckiej przy wspólnym gotowaniu.
Ojcem przygotowywanego ponad 2 miesiące przedsięwzięcia jest Pan Czesław Fiedorowicz – prezes Euroregionu, przy pomocy którego do współpracy zaangażowano takie restauracje jak : ,,Palmiarnia” i ,,Amadeus”, w których nie tylko odbywają się prezentacje i konkursowe zmagania, ale także nocleg zaproszonych gości.
W dniu 13.10.2010 w restauracji Palmiarnia spotkali się uczniowie polskiej
i niemieckiej szkoły zawodowej, by wraz z instruktorami zaprezentować swoje umiejętności gastronomiczne na ,,mistrzowskim poziomie tradycji kulinarnych obu narodów”
Hasłem przewodnim środowego spotkania był ,,Szalony szkolny lunch”
Młodzi adepci sztuki kulinarnej z Cottbus (z Brandenburgi) zaproponowali : malutkie kanapeczki na pumperniklu w kształcie rybek akwariowych, których łuskę stanowiła misternie pokrojona rzodkiewka, a ser biały stanowił tuszę, medaliony z polędwiczki wieprzowej ozdobionej różą z  pasty mięsnej i kawiorem a także cudownie nadziewane rożki.
Polscy uczniowie w odpowiedzi pokazali : plecaczki szkolne na bazie nadziewanych naleśników , ,,śniadaniowy odjazd” – czyli kanapeczki w kształcie samochodzików  
i skuterów oraz przekąski ,,viva Italia i pettite France bazowane na składnikach kuchni włoskiej i francuskiej.
Szczegółową technologię przygotowywania każdej potrawy można było obejrzeć dokładnie na ekranie, na który transmitowany był obraz z ruchomej kamery.
Największą radość potrawy sprawiły gimnazjalistom z Przylepu, którzy przybyli na spotkanie ,,jedności i współpracy” , podobnie jak inne gimnazja na specjalne zaproszenie Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego.
Kontynuacją przedsięwzięcia będzie branżowe spotkanie w hotelu ,,Amadeus”, gdzie swoje kulinarne umiejętności zaprezentują ,,V-ipy”, których reprezentować będą m.in.: Jolanta Danielak- Wiceprzewodnicząca Rady Miasta Zielona Góra, Wioleta Haręźlak-Wiceprezydent Zielonej Góry, Dariusz Lesicki-Wiceprezydent Zielonej Góry Aleksandra Mrozek- Przewodnicząca Komisji Edukacji i Wychowania Rady Miasta Zielona Góra.
 ,,Piknik nad Sprewą, Nysą i Bobrem” to temat czwartkowego spotkania, które przebiegać będzie w atmosferze rywalizacji konkursowej obu drużyn.
W czwartek do Zielonej Góry przybędzie szefowa szkolnictwa zawodowego Brandenburgii
p. Wagner.
Wszystkich spragnionych niesamowitych, kulinarnych doznań serdecznie zapraszamy i mamy nadzieję, że podobne projekty będą realizowane w przyszłości.

Kanał telewizyjny ZSiPKZ

Solidarna Szkoła

Podziękowanie od Gimnazjum 2 w Zielonej Górze

 

BIP

Solidarna Szkoła

Podziękowanie od Przedszkola

  Dziennik Elektroniczny

Bezpieczna Szkoła
Konkurs kulinarny

Góra grosza

Efekty uzyskuje się ciężką pracą

Uczeń, od którego nie wymaga się nic takiego, czego zrobić nie może, nigdy nie zrobi wszystkiego, co może

Karl Kraus

Aby były efekty tworzymy postawy

Nauka w szkołach powinna być prowadzona w taki sposób, aby uczniowie uważali ją za cenny dar, a nie za ciężki obowiązek.

Albert Einstein

Adres

Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego

ul. Botaniczna 66

65-392 Zielona Góra

Kontakt

68 451 38 88

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Śledź Nas

Początek strony