11 grudnia 2013 roku w Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego
w Zielonej Górze odbędą się VII warsztaty i konkurs III Edycji Ogólnopolskiego Projektu Kulinarnego ”Dzień z Podravką”


”Dzień z Podravką” to warsztaty i konkurs skierowane do uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych z terenu całej Polski. Twórcą projektu jest Pani Aleksandra Ciszewska.

Celem trzeciej edycji warsztatów i konkursu jest otwarcie na kuchnię śródziemnomorską, w szczególności chorwacką, śmiałe eksperymentowanie kulinarne oraz umiejętne stosowanie przypraw.
Poznanie przez uczniów, nauczycieli typowych produktów kuchni śródziemnomorskiej, a także umożliwienie uczestnikom projektu tworzenia potraw
z oryginalnych świeżych produktów spożywczych, takich jak owoce morza, ryby, jagnięcina, z którymi bardzo często spotykają się po raz pierwszy. Rozbudzenie kreatywności kulinarnej i ducha rywalizacji fair play. Poznanie się uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski.

 

„Dni z Podravką” odbywają się raz w miesiącu, od kwietnia do grudnia 2013 roku,
z przerwą wakacyjną. W każdej z siedmiu zakwalifikowanych szkół mają identyczny przebieg. Składają się z dwóch etapów.

W pierwszym etapie –  tzw. pokazie uczestnicy oraz zaproszeni goście poznają produkty oraz techniki gotowania stasowane w kuchni śródziemnomorskiej. Podczas pokazu z elementami warsztatów, uczestnicy wraz z Mistrzem Kulinarnym Marcinem Jabłońskim, przygotowują spektakularne potrawy z terenu Morza Śródziemnego.
Drugi etap - to konkurs. Trzyosobowe drużyny będą zmagać się o przejście do Wielkiego Finału. Proces ten polegać będzie na przygotowaniu przystawki oraz dania głównego na bazie nowo nabytej wiedzy i umiejętności. Zwycięzcy konkursów międzyszkolnych pojadą do Warszawy na Wielki Finał konkursu, który odbędzie się w marcu 2014 roku w Centrum Techniki Kulinarnej Doram. W finale uczestnicy projektu rywalizować będą o tytuł najlepszej drużyny, najlepszego kucharza III edycji. Ponadto zostanie wybrany najlepszy nauczyciel oraz szkoła III edycji projektu.

Ponieważ jest to już III Edycja Projektu „ Dzień z Podravką” organizatorzy, tak jak
w poprzednich latach, mają nadzieję, iż dzięki warsztatom uczestnicy projektu nie tylko poznają nowe produkty i potrawy , ale także świeżo zdobyta wiedza znacząco zwiększyć atrakcyjność zawodową  uczestników  projektu na rynku pracy.

Laureaci regionalnego konkursu z Zielonej Góry otrzymają miedzy innymi kosze produktów firmy Podravka oraz luksusowe akcesoria kuchenne firmy Fackelmann,
a przede wszystkim awansują do Wielkiego Finału.


Przypomnijmy, iż zielonogórska szkoła miała już raz okazję brać udział w projekcie. Była uczestnikiem I edycji projektu. Swój udział w III edycji „ Dnia z Podravką” wywalczyła dzięki Panu Arturowi Szcześniakowi- nauczycielowi, niestrudzonemu
w bojach o zakalikowanie szkoły do udziału w III edycji projektu. Pan Artur swoim ponownym zgłoszeniu przekonał jury, że warto wrócić do Zielonej Góry. Tym samym  pokazując wszystkim, że warto z „ Dniem z Podravką” pozostać na lata.

Więcej informacji dotyczących projektu znajdziecie na profilu FB „Dzień z Podravką".

Wszystkich naszych czytelników zachęcamy do logowania na profil akcji. Logować należy się poprzez dodanie do swojego profilu „Dzień z Podravką" jako „ ulubione". Znajdziecie tam wiele interesujących informacji i receptur dotyczących kuchni śródziemnomorskiej. Ponadto co kilka tygodni ogłaszane są interesujące konkursy dla całe społeczności FB. Na zwycięzców czekają nagrody niespodzianki.

 Warsztaty rozpoczną się o  godzinie 10.00 w   Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze.

Adres

Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego

ul. Botaniczna 66

65-392 Zielona Góra

Kontakt

68 451 38 88

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Śledź Nas

Początek strony