Nasz uczeń Szymon Hajducki z klasy II tk brał udział w ogólnopolskim konkursie barmańskim pod czujnym okiem Pana Artura Szcześniaka - nauczyciela przedmiotów gastronomicznych w ZSiPKZ.
Warszawa, 17 kwietnia 2009r.; Piątkowy wieczór w Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie należał do młodych adeptów sztuki barmańskiej, którzy sprawdzali swoje umiejętności przyrządzania napoi mieszanych w ósmej już edycji Olimpiady Młodych Barmanów. 54 uczniów średnich szkół hotelarsko-gastronomicznych z całej Polski rywalizowało o awans do Międzynarodowego Konkursu Bacardi-Martini Grand Prix.
Celem Olimpiady Młodych Barmanów jest wyłonienie reprezentanta Polski na Międzynarodowy Konkurs Bacardi-Martini Grand Prix. Ideą zawodów jest także promowanie profesjonalnego barmaństwa, zdobywanie nowych umiejętności przez uczniów szkół gastronomicznych
i przygotowanie ich do przyszłego zawodu i pracy w szeroko rozumianej branży HoReCa. Konkurs służy rozwijaniu zainteresowań młodych ludzi i promocji odpowiedzialnego sposobu spożywania alkoholu.
Aby wystartować w kwietniowym finale Olimpiady, uczniowie średnich szkół gastronomicznych musieli odpowiedzieć na pytania kwalifikacyjne z zakresu miksologii rozesłane wcześniej do szkół zainteresowanych udziałem w konkursie. Uzyskana w ten sposób ocena została następnie wliczona do ogólnej punktacji poszczególnych zawodników.
Rozegrany w Warszawie finał składał się z części teoretycznej i praktycznej. Podczas testu pisemnego uczniowie musieli wykazać się wiedzą z zakresu towaroznawstwa oraz technologii produkcji napojów alkoholowych i bezalkoholowych, wiedzą ogólną oraz znajomością języka angielskiego (w zakresie podstawowym). Test praktyczny objął przygotowanie dwóch porcji napoju mieszanego, wylosowanego z przedstawionej wcześniej listy oraz przygotowanie trzech porcji kompozycji własnej napoju mieszanego na bazie produktów z portfolio Bacardi-Martini. Na liczbę zdobytych punktów w finale składała się nota techniczna i ocena degustacyjna.
Nasz uczeń Szymon Hajducki wystartował pierwszy raz, jego zdolności manualne zostały zauwazone przez mistrzów barmańskich. Choć daleko do ideału to jednak gratulujemy tak dalekiego miejsca konkursowego w Polsce.