Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny pod nazwą "Nowe trendy kulinarne w potrawach mięsnych"
Dnia 2 kwietnia 2008 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Nowej Soli odbył się Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny pod nazwą "Nowe trendy kulinarne w potrawach mięsnych".
W konkursie wzięło udział 11 reprezentantów z 7 szkół z terenu województwa: Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sulechowie, Zespół Szkół Ekonomicznych w Zielonej Górze, Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp., Zespół Szkół Zawodowych w Szprotawie, Zespół Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Żarach oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Nowej Soli
Naszą szkołę reprezentował uczeń ZSZ Mateusz Bandosz, któremu gratulujemy i życzymy sukcesów na arenie gastronomicznej.
Prace uczestników oceniało jury w składzie:
Remigiusz Majewski - przedstawiciel Lubuskiego Kuratora Oświaty,
Jacek Szkraban - przedstawiciel UNILEVER Polska (jednego ze sponsorów konkursu),
Paweł Wyciszkiewicz - absolwent ZSP nr 4, laureat podobnych konkursów.
Ocenie jury podlegały zarówno smak, jak i sposób podania dania na talerzu oraz aranżacja stołu.
Rywalizację wygrał uczeń ZSE w Zielonej Górze - Paweł Chołuj - za "roladki z polędwiczki ze szpinakiem". Nagrodą dla zwycięzcy była m.in. możliwość udziału w ufundowanym przez UNILEVER Polska profesjonalnym kursie dla kucharzy w Poznaniu.
Drugie miejsce zajął uczeń ZSP nr 4 w Nowej Soli - Łukasz Chrestowski - za "roladki z piersi kurczaka z sosem arbuzowym".
Na trzecim miejscu uplasował się uczeń ZSG w Gorzowie Wlkp. - Grzegorz Szkudlarek, za "filety z kaczki na dziko".
Wszyscy laureaci otrzymali nagrody ufundowane przez sponsorów konkursu.