Tematem przewodnim tegorocznej edycji turnieju w zawodzie piekarz była „Jesień”, natomiast w zawodzie cukiernik była „Wiosna”.
Reprezentantem województwa lubuskiego był uczeń klasy III p Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze Patryk Jankowiak oraz jego nauczyciel mgr inż. Artur Szcześniak.
Finały poprzedzone były eliminacjami na etapie szkolnym i wojewódzkim; maksymalna ilość punktów. Na etapie wojewódzkim wynosiła 100 pkt; za część teoretyczną - 30 pkt, za część praktyczną - 70 pkt.
Spośród 39 zgłoszonych kandydatów w zawodzie cukiernik do finału zakwalifikowano 20 wg kryterium: I miejsce na etapie wojewódzkim ( 14 kandydatów); liczba punktów na etapie wojewódzkim i nie więcej niż 2 kandydatów z województwa.
Spośród 27 zgłoszonych kandydatów w zawodzie piekarz do finału zakwalifikowano 20 wg kryterium: I miejsce na etapie wojewódzkim ( 14 kandydatów); liczba punktów na etapie wojewódzkim i nie więcej niż 2 kandydatów z województwa.
Zadania w części praktycznej finału
W zawodzie piekarz:
- chleb okolicznościowy, ozdobiony elementami z ciasta martwego;
- wyroby pszenne drobne: bułki kajzerki, rogale, solanki, parki; sploty i przewinięcia z jednej lub dwóch linek ciasta typu: oczko, serduszko, węgierka, brykiesa.Laureatami zostali uczniowie:
- Zawód Cukiernik
- Nasz uczeń został zauważony przez Komisję Turnieju i został finalistą 2008 roku w zawodzie piekarz, zajął 17 miejsce w Ogólnopolskiej kwalifikacji. Na ten sukces miało wpływ wielu pedagogów naszej szkoły.
- I miejsce – ZSZ nr 5 – Wrocław
- II miejsce – ZSZ nr 6 – Szczecin
- III miejsce – ZSZ Chemicznych i Przemysłu Spożywczego – Lublin
- Zawód Piekarz
- I miejsce – ZSZ Ponadgimnazjalnych nr 2 – Krosno
- II miejsce – ZSZ Gastronomiczno-Hotelarskich – Sosnowiec
- III miejsce – ZSZ – Suchedniów