w okresie od lutego do maja 2016r będą mieli okazję zmierzyć się z technikami kulinarnymi dzięki współpracy z Zespołem Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze. Rozpoczynamy 26 lutego br. Podczas warsztatów kulinarnych osoby niewidome i słabowidzące przygotują niezwykłe potrawy pod okiem specjalisty sztuk kulinarnych Pana Mateusza Halkowicza. Punktem kulminacyjnym warsztatów będzie wspólna degustacja przygotowanych potraw.
Podczas pierwszych warsztatów uczestnicy zmagali się z potrawami z ryb
i owoców morza.
Uczestnicy poznawali tajniki filetowania i rozbioru ryb. Jak kupić świeżą i smaczną rybę i nie być oszukanym przez sprzedawców. Do wykonania mieli szereg różnych potraw Pstrąg łososiowy w papilotach na puree z selera, Dorsz pieczony
w papilotach z cukinią, pomidorami i ajvarem podany z ryżem pełnoziarnistym, Sałatka z grillowanym łososiem na chrupiącej sałacie lodowej z jogurtem naturalnym i miętą, Zupa Di Pesce - włoska zupa rybna z owocami morza, roladki z wędzonym łososiem z sałatą, rukolą i pastą serową.
Opracował: A Szcześniak
Fundacja Szansa dla Niewidomych
Siedziba: ul. Kameralna 1/30, 03-406 Warszawa
Biuro: ul. K. Lisowskiego 3 (I p.), 65-072 Zielona Góra, tel. 68 324 40 23, 662 138 900