Dnia 9 maja odbyły się w Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze warsztaty kulinarne dla osób chorujących na celiakię oraz osób będących na diecie bezglutenowej. Spotkanie miało charakter dydaktyczny. Wzięło w niej udział Stowarzyszenie Osób Chorych na Celiakię i Inne Choroby Złego Wchłaniania – oddział w Zielonej Górze, Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz nasi nauczyciele przedmiotów zawodowych gastronomicznych pani Ania Banasiak Kazubska i pan Piotr Dubec wraz z młodzieżą. Pierwszą część stanowił wykład pana doktora Błażeja Nowaka na temat leczenia celiakii i produktów spożywczych, których należy unikać w przebiegu tej choroby.
Druga część - praktyczna dotyczyła sporządzania słodkich wypieków bezglutenowych.
Pani Marta Krzyżanowska – Sołtysiak specjalista w żywieniu bezglutenowym przygotowała wiele przepisów dla dzieci i dorosłych tj. drożdżówki z jabłkiem, ciasteczka serowe, mufinki bananowe, ciasto marchewkowe oraz cantucci i tiramisu. Punktem kulminacyjnym był tort pięciokolorowy. Z wielkim zaangażowaniem wypieki przygotowywały zarówno dzieci jak i dorośli. Na zakończenie odbył się wielki finał – prezentacja słodkich wyrobów a następnie konsumpcja. Wszystko smakowało znakomicie a zachwytom nie było końca.
Anna Banasiak-Kazubska
Justyna Sońta